naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Konferencija o memorandumu o socijalnom uključivanju

Hrvatska bi uskoro trebala usvojiti Zajednički memorandum o socijalnom uključivanju, što je jedan od uvjeta za ulazak Hrvatske u EU, najavljeno je u ponedjeljak 23. listopada na konferenciji u Zagrebu povodu skorog završetka izrade tog dokumenta. 


Projektom se želi uspostaviti djelotvorniji sustav socijalne skrbi za ugrožene građane, odnosno socijalno osjetljive skupine, rekla je novinarima Dorica Nikolić, državna tajnica Ministarstva zdravstva i koordinatorica za projekt EU u području socijalnog uključivanja. 


Projektom se želi omogućiti građanima različitih gradova, kao što su Zagreb ili Vukovar, jednaku razinu usluga državnih servisa, rekao je predstavnik Europske komisije Adam Tyson. Treba raditi na regionalnom ujednačavanju i donijeti egzaktne mjere te raditi na razvoju sustava koordinirano na svim razinama vlasti, kaže Tyson, načelnik Odjela za socijalnu zaštitu i socijalno uključivanje Opće uprave Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i jednake mogućnosti. 


Potpisivanje dokumenta očekuje se krajem ove ili početkom iduće godine. Prioriteti navedeni u zaključku dokumenta bit će podloga za izradu akcijskog plana, koji će Hrvatska provoditi dvije godine, o čemu će dostavljati izvješće Europskoj komisiji. 


U radu konferencije uz predstavnike Europske komisije i Ministarstva zdravstva sudjeluju tijela državne uprave, jedinice lokalne samouprave, znanstvene ustanove, sindikati, poslodavci i nevladine udruge.

Hina