naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
2008. - Europska godina dijaloga među kulturama

(28. 10. 2005.) Europska komisija usvojila je 5. listopada 2005. prijedlog za odluku o proglašenju 2008. Europskom godinom dijaloga među kulturama. Zamisao je potekla od povjerenika Europske komisije za obrazovanje, izobrazbu, kulturu i višejezičnost Jána Figela još u rujnu prošle godine. Bude li prijedlog prihvaćen pripast će mu 10 milijuna eura za specifične programe iz područja kulture, obrazovanja i športa te za programe namijenjene mladima i građanstvu. Komisija predlaže da se programi provode unutar tri tipa aktivnosti: oko kampanje koja promiče ciljeve projekta i koja bi uključivala i logo projekta, donacije za akcije na razini Zajednice te sufinanciranje akcija na nacionalnoj razini koje bi imale europsku dimenziju.

Komisija stoga predlaže da se 2008. proglasi Godinom dijaloga među kulturama, koja bi se razvila u jedinstven instrument za osvješćivanje predložene teme među građanstvom, a pogotovo među mladima.

Europska godina dijaloga među kulturama trebala bi:

  • promicati dijalog među kulturama
  • razvijati svijest europskih građana o razvoju aktivnog europskog građanstva otvorenog prema svijetu.

Pripreme za Godinu trebale bi biti usklađene s pripremama za implementaciju Europske godine jednakih mogućnosti za sve 2007. godine. Prijedlog je trenutačno u proceduri. Njegovo usvajanje očekuje se postupkom suodlučivanja Europskoga parlamenta i Vijeća do kraja 2006. godine.
(Autorica: Jaka Primorac)

Više o tome:

Web stranice:

    • Europska komisija: European Cultural Portal:
      • 2008. – Godina dijaloga među kulturama

Priopćenja za javnost:

    • Europska komisija: Opća uprava za tisak i informiranje: The European Commission proposes that 2008 be “European Year of Intercultural Dialogue”, IP/05/1226, 5. 10. 2005.

Pripremni dokumenti Komisije: