naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Sastanak Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo

U Luksemburgu je 24. i 25. listopada pod predsjedanjem finskog ministra poljoprivrede Juhe Korkeaoje održan sastanak Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo. Ministri članica Europske unije te povjerenici EK-a za poljoprivredu i ruralni razvoj, ribarstvo i pomorstvo te zdravstvo i zaštitu potrošača postigli su dogovor o mogućnostima za ribarstvo u Baltiku u 2007. godine. 

Kvote za izlov bakalara i lososa bit će smanjene, dok će kvote za haringe i sleđeve biti povećane. Tako će u 2007. ukupne dozvoljene kvote za bakalar u istočnom Baltiku biti smanjene za 10 posto. Komisija je predlagala smanjenje izlova za 15 posto, a znanstvenici iz Međunarodnog vijeća za istraživanje mora (ICES) preporučili su potpunu zabranu izlova. 


Europska komisija objasnila je da bi zabrana izlova mogla potkopati ekonomsku bazu ribarske industrije te da bi takvu mjeru po mogućnosti trebalo izbjegavati, posebno s obzirom na očekivan veliki broj mladog bakalara u ovoj godini. Tako će za određene vrste ribarskih brodova biti povećan broj dana za koje će vrijediti zabrana lova na bakalar u istočnom Baltiku, a u zapadnom dijelu tog mora gdje populacija te ribe nije tako ugrožena kvota će biti smanjena za 6 posto. Ne usuglase li članice do 30. lipnja sljedeće godine stajališta o dugoročnijem planu obnove populacije bakalara u Baltičkom moru, kvote za istočni i za zapadni Baltik bit će smanjene za 15 posto. 


Vijeće je također usvojilo prijedlog pravne regulative o jakim alkoholnim pićima o kojem će se konzultacije voditi s Europskim parlamentom. 


 


Više o tome: