naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Cijeloživotno učenje za društvo bazirano na znanju

Europski parlament usvojio je u srijedu 25. listopada integrirani akcijski program cijeloživotnog učenja za razdoblje od 2007. do 2013. godine. Novi program zamijenit će četiri postojeća sektorska programa koji će isteći do kraja 2006. godine: Comenius za školsko obrazovanje, Erasmus za visokoškolsko obrazovanje, Leonardo da Vinci za strukovno obrazovanje te Grundtvig za obrazovanje odraslih. 

U novom programu bit će integrirani 'transverzalni program' koji je fokusiran na učenje stranih jezika, informatičke i komunikacijske tehnologije te program Jean Monnet o europskim integracijama. Za razdoblje od 2007. do 2013. proračun ovog program iznosit će 6,97 milijardi eura koji će se iskoristiti za jačanje razmjene, suradnje i mobilnosti unutar obrazovnog sustava Europske unije.  

Četiri potprograma imaju slijedeće ciljeve: uključivanje barem tri milijuna učenika u zajedničke obrazovne aktivnosti; uključivanje tri milijuna sudionika u program studentske mobilnosti do 2013. godine; povećanje plasmana u poduzetništvo na 80 tisuća godišnje; potpora mobilnosti 7 tisuća sudionika uključenih u program obrazovanja odraslih godišnje.  

 

Više o tome:

Europska komisija: ‘Lifelong learning’: a new education and training programme to build the Knowledge Society

EurActiv: €7 billion for lifelong learning