naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Razumijevanje europskog javnog mnijenja

Konferencija 'Razumijevanje europskog javnog mnijenja'  okupit će u Madridu u petak 27. listopada predstavnike istraživačkih instituta i akademske zajednice koji se bave istraživanjem javnog mnijenja iz gotovo svih europskih zemalja. Konferencijom će predsjedati Margot Wallström, potpredsjednica Europske komisije zadužena za institucionalne odnose i komunikacijsku strategiju, a sudionicima će se obratiti i Joaquín Almunia, povjerenik za ekonomska i monetarna pitanja. 

Margot Wallström je izjavila kako Europa mora slušati svoje građane te kako politike Europske unije moraju biti usmjerene prema očekivanjima njezinih građana. Glavni cilj ove konferencije je stvaranje doprinosa europskoj komunikacijskoj politici i razvijanje novih vidova suradnje između europskih institucija i zemalja članica, u skladu s pristupom usvojenim u Bijeloj knjizi Europske komisije o europskoj komunikacijskoj politici objavljenoj u veljači ove  godine.  

Konferencija će se istražiti prostor za potencijalnu suradnju između građana, vlada zemalja članica EU-a, institucija EU-a i akademske zajednice  kako bi se bolje shvatili trendovi koji stvaraju javno mnijenje u pitanjima koja su od ključne važnosti za budućnost Europske unije. Tijekom šest radionica 40 međunarodno priznatih stručnjaka predstavit će zadnja istraživanja o ulozi i važnosti javnog mnijenja u demokratskim i političkim procesima. Na ovaj način Europska komisija želi potaknuti jačanje dijaloga između građana i stručnjaka iz akademske zajednice. 

 

Više o tome:

Europska komisija: Madrid hosts a major European conference on the European public opinion analysis on 27 October 2006