naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
U Šibeniku potpisani memorandumi o financiranju triju projekata

Memorandume o financiranju triju projekata u Hrvatskoj potpisali su u četvrtak 26. listopada u Šibeniku voditelj Delgacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert i Martina Dalić, državna tajnica i zamjenica glavnog pregovarača za pregovore s Europskom unijom. 


Projekt regionalnog centra za gospodarenje otpadom Bikarac prvi je projekt iz tog područja u Hrvatskoj koji se sufinancira iz pretpristupnog programa ISPA, rečeno je na svečanosti potpisivanja memoranduma. Vrijednost ulaganja u prvoj fazi iznosi 8,8 milijuna eura, od čega se na nepovratna sredstva ISPA odnosi šest milijuna eura, a ostatak se izdvaja iz proračuna lokalne samouprave, državnog proračuna i Fonda za energetsku učinkovitost.  


Glavni cilj drugog projekta, 'Pripreme liste projekata za IPA u zaštiti okoliša', je pomoć pri izradi nacionalnoga strateškog dokumenta za to područje te za infrastrukturne projekte u vodoopskrbi, otpadnim vodama i gospodarenju otpadom. EU će sufinancirati projekt s nepovratnih oko 960 tisuća eura, a iz domaćih izvora izdvojit će se oko 480 tisuća eura.   


'Priprema liste projekata za IPA u prometu' podrazumijeva pomoć pri izradi dokumentacije o željezničkom prometu na koridoru Zaprešić - Savski Marof te pomoć za područje prometa za što će EU iz fondova izdvojiti više od 480 tisuća, a iz domaćih izvora oko 260 tisuća eura.  


Projekti koji će se financirati iz tih izvora i pripreme za provedbu koje su već u tijeku jesu izgradnja pročišćivača otpadnih voda u Karlovcu i željezničke pruge od Vinkovaca do Tovarnika.   


Hina