naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Summit EU-Ukrajina u Helsinkiju

U petak 27. listopada u Helsinkiju je održan summita između Europske unije i Ukrajine, a na dnevnom su redu bile su vize, readmisija,  trgovina i energetika. Na summitu su Europska unija i Ukrajina parafirali dvostruki sporazum o vizama i ilegalnim imigrantima koji je dogovoren uoči summita. Sporazum o vizama previđa olakšavanje procedura njihova dobivanja za građane Ukrajine za razdoblje kraće od tri mjeseca. 


Drugi sporazum precizira pravila o readmisiji ukrajinskih ilegalnih imigranata ili onih iz trećih zemalja ili apatrida koji su ušli na teritorij EU iz Ukrajine. Ukrajina je na summitu također dobila snažnu potporu Europske unije za pristupanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.Na summitu je izražena puna potpora implementaciji Memoranduma o sporazumijevanju između EU-a i Ukrajine na polju energetike. Plin iz Rusije koji prelazi preko Ukrajine od strateškog je značaja za EU, a nedavni sporazum Rusije i Ukrajine o cijeni plina trebao bi ove zime spriječiti poremećaje u opskrbi Europske unije tim energentom. 


Ukrajinski premijer Viktor Juščenko izjavio nakon sastanka s finskom predsjednicom Tarjom Halonen prije summita kako je europska perspektiva je strateški cilj Ukrajine. Međutim, bilateralni odnosi EU-a i Ukrajine mogli bi se zategnuti budući da Bruxelles odbija eksplicitno izaći sa svojim stajalištem o ukrajinskom pristupanju Europskoj uniji.


 


Više o tome:

  • Vijeće EU: EU-UKRAINE SUMMIT - Helsinki, 27 October 2006 - JOINT PRESS STATEMENT
  • EUobserver: EU and Ukraine to clinch visa deal amid doubt on future relations