naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Sastanak ministara zemalja G6

Ministri unutarnjih poslova skupine šest najvećih zemalja Europske unije – Francuske, Italije, Njemačke, Poljske, Španjolske i Velike Britanije - poznate kao G6, sastali su se u petak 27. listopada na neformalnom sastanku u engleskom Stratford-upon-Avonu.  

Ministri su na sastanku raspravljali o borbi protiv trgovine ljudima, borbi protiv terorizma i sprečavanje poreznih prijevara kojima bi se mogle financirati terorističke skupine te o zaustavljanju vala ilegalnih imigranata iz Afrike.  Na sastanku se također raspravljalo o jačem uključivanju muslimanske manjine u europsko društvo kako bi se smanjilo osjećaj otuđenosti i jačanje ekstremizma među europskim muslimanima. Ova rasprava je uslijedila na prvu obljetnicu uličnih nemira u Francuskoj odnosno u Parizu u čijim  su  predgrađima prošli tjedan opet zabilježeni incidenti.  

Na sastanku su njemački ministar unutarnjih poslova Wolfang Schäuble i njegov francuski kolega Nicolas Sarkozy predstavili prijedlog za zaustavljanje ilegalne imigracije. Francusko-njemački prijedlog predviđa ponovno uvođenje još šezdesetih godina prošlog stoljeća prokušanog koncepta dolaska stranaca na privremeni rad. Koncept 'cirkularne migracije' u stručnim se krugovima danas smatra rješenjem za manjak radne snage u razvijenim zemljama. 

Skupina G6 ustanovljena je 2003. na inicijativu Francuske i Velike Britanije kao neformalni forum najvećih zemalja EU-a koje predstavljaju trećinu populacije EU-a na kojem se raspravljaju aktualna politička pitanja.  

 

Više o tome:

EUobserver: EU six agree to fight terrorism and illegal immigration