naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Usvojen program Europske agencije za kontrolu ribarenja

Na sastanku upravnog odbora Europske agencije za kontrolu ribarenja u petak 27. listopada usvojen je prvi radni program. Zadaća agencije je jačanje nadzora u ribarenju i ujednačavanje mjera na razini Europske unije. Kako bi se to postiglo, Agencija će organizirati suradnju zemalja članica EU-a u inspekciji i nadziranju aktivnosti od ulova ribarskih koča do uvoza ribe u Uniju.  

U 2007. godini prioritet Agencije bit će nadzor obnove populacije bakalara u Sjevernom moru, u što će biti uključene Belgija, Danska, Francuska Nizozemska, Njemačka, Švedska i Velika Britanija. Tijekom 2007. godine Agencija će definirati mjere zaštite na Baltiku. Ostale aktivnosti Agencije uključuju zaštitu bluefin tuna te borbu protiv ilegalnog ribarenja, u čemu će agencija surađivati s Regionalnim savjetodavnim vijećem. Agencija će u razvoju planova nadzora i inspekcije organizirati suradnju zemalja članica EU-a koje će u provođenju zajedničkih mjera sudjelovati sa svojim ljudstvom i opremom.  

Odluka o osnivanju Europske agencije za kontrolu ribarenja donesena je tijekom reforme Zajedničke ribarske politike 2002. godine radi jačanja nadgledanja i kontrole mjera ribarske politike.  Upravni odbor usvojio je proračun agencije od 5 milijuna eura za 2007. godinu.  

 

Više o tome:

Europska komisija: EU Fisheries Control Agency adopts first work programme for 2007