naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski parlament podržao plan proračuna za 2007.

Europski parlament odobrio je u četvrtak 26. listopada u prvom čitanju amandmane na  predloženi proračun EU-a za 2007. godinu. Parlament se protivi rezanju proračuna za poljoprivredu i administraciju koje predlaže Vijeće EU-a, uz istodobno povećanje sredstava za Europski socijalni fond i migracije. Parlament je podržao smanjivanje sredstava za vanjsku i sigurnosnu politiku za 50 posto i njihovo preusmjeravanje prema drugim izvangraničnim  aktivnostima Europske unije.  

Europarlamentarci su također zabrinuti zbog rezanja budžeta koje je u srpnju predložilo Vijeće, pa su odlučili podići nekoliko budžetskih linija za ukupno 8 milijardi eura, povećavši tako predloženi budžet na 127,3 milijarde eura, što iznosi oko 1,04 posto ukupnog nacionalnog prihoda 27 članica Europske unije, (uključujući Bugarsku i Rumunjsku od 1. siječnja iduće godine). Delegacije Europskog parlamenta i Vijeća EU-a sastat će se u studenom kako bi se postigao dogovor  prije drugog čitanja u Parlamentu, koje je zakazano za 14. prosinca.  

 

Više o tome:

  • Europski parlament: MEPs adopt first reading position on EU budget for 2007 at €127.3 billion
  • Europska komisija: Annual budgets, financial reports and accounts