naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Summit Euro-mediteranskog partnerstva u Ljubljani

U Ljubljani se u organizaciji Gospodarskog i socijalnog vijeća Slovenije od 15. do 17. studenog  održava godišnji okupljanje Euro-mediteranskog partnerstva (Euro-Mediterranean Partnership). Na summitu će se okupiti predstavnici gospodarskih i socijalnih vijeća iz 25 zemalja članica EU-a i 10 mediteranskih zemalja kao i predstavnici regionalnih, nacionalnih i međunarodnih institucija.  

Na summitu Euromeda će se raspravljati o pitanjima od ključne važnosti za budući razvoj Mediterana poput potpore mladim ljudima, ravnopravnosti muškaraca i žena, smanjenja siromaštva i Europske politike susjedskih odnosa. Ova pitanja usko su povezana s uspostavom područja prosperiteta i sigurnosti, što je jedno od glavnih ciljeva  Euro-mediteranskog partnerstva. 

Godišnja okupljanja Euro-mediteranskog partnerstva održavaju se u skladu s odlukom ministarske konferencije održane u Barceloni u studenom 1995. Euro-mediteransko partnerstvo uključuje gospodarsku, političku i sigurnosnu suradnju država članica Europske unije i sredozemnih zemalja, a sastoji se od ugovora o pridruženom članstvu država regije s EU-om. Cilj je Partnerstva promicanje demokracije i ljudskih prava, potpora gospodarskim reformama i razvoj privatnog sektora uz postupno uvođenje zone slobodne trgovine te bolje razumijevanje između društava i kultura Unije i regije. 

 

Više o tome:

Europski gospodarski i socijalni odbor: Euromed Summit of Economic and Social Councils and Similar Institutions

 

 

.