naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Erasmus Mundus: Sveučilišta u Uniji nastavljaju privlačiti svijet

(27. 10. 2005.) Erasmus Mundus je program suradnje i mobilnosti u visokom obrazovanju. Cilj je Programa osnažiti europsku suradnju i međunarodne veze u visokom obrazovanju i promovirati međukulturalnu suradnju s trećim zemljama. Suradnja se ostvaruje putem podržavanja visokokvalitetnih poslijediplomskih studija tečajeva i podupiranja razmjene studenata i sveučilišnih nastavnika iz cijele Europe pa i svijeta. U svojoj drugoj godini Erasmus Mundus nastavlja privlačiti sve više sveučilišta, tečajeva, studenata i sveučilišnih nastavnika, i samim time pokazuje da je Europa postala znakom izvrsnosti. Već sada je u program uključeno više od 190 europskih sveučilišta iz 21 zemlje, koji sada rade na 57 poslijediplomskih programa. Broj tečajeva i stipendija i dalje raste, a time raste i broj studenata koji dolaze u Europu kako bi se obrazovali.

Nedavno završeni treći Poziv za podnošenje prijedloga programa Erasmus Mundus urodio je sa 150 prijedloga poslijediplomskih programa pod «Action 1», u koju su uključene stotine europskih sveučilišta. «Action 2» istog natječaja pokazuje sve veći broj stipendija danih studentima iz Europe i svijeta.

Druge su novine Programa sedam projekata suradnje radi veće privlačnosti europskoga visokog obrazovanja u svijetu, kao i posebni program partnerstva za mobilnost kojim se omogućuje da studenti i sveučilišni nastavnici dobiju mogućnosti specijalizacije izvan EU. Trenutačno je odobreno devet takvih Erasmus Mundus partnerstava za mobilnost.
(Autorica: Jaka Primorac)

Više o tome:

  • Europska komisija: Opća uprava za tisak i informiranje: Erasmus Mundus: EU universities continue to attract the world, IP/05/1177, 22. 9. 2005.
  • Europska komisija: Opća uprava za obrazovanje i izobrazbu: Program Erasmus Mundus