naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ministri prometa na konferenciji o cestovnoj sigurnosti

U Veroni se 3. i 4. studenog održava četvrta europska konferencija o cestovnoj sigurnosti usmjerenoj promociji  sigurnosti na cestama. Konferencija 'Inovativni pristupi sigurnosti na cestama' okupit će više od 30 ministarskih delegacija iz Europe i svijeta s osobitim naglaskom na određivanje ciljeva za smanjenje broja nesreća sa smrtnim posljedicama za 50 posto do 2010. godine. 

Konferenciju su zajednički otvorili potpredsjednik Europske komisije zadužen za transport Jacques Barrot, talijanski ministrar prometa Alessandro Bianchi i njegova finska kolegica Susanna Huovinen. Uz ministre zemalja članica Europske unije, konferenciji će nazočiti i predstavnici Indije, Islanda, Norveške, Rusije , SAD-a i Švicarske. 

Riječ je o četvrtoj po redu konferenciji o sigurnosti na cestama na kojoj će ministri članica Unije raspravljati o poboljšanju postojećih i uvođenju novih mjera sigurnosti na cestama. Posebna će se pozornost usmjeriti na zaštitu sigurnosti djece u prometu, a u sklopu konferencije održat će se i dodjela nagrada za najbolje prijedloge u poboljšanju zaštite djece u prometu. Prijedlozi su na adresu Europske komisije pristizali tijekom ove godine iz svih regija Europske unije. 

U 2005. u Europskoj uniji je u prometnim nesrećama poginulo preko 40 tisuća ljudi.  Europska komisija je u 2001. donijela akcijski plan nazvan Europska povelja o sigurnosti na cestama koji sadržava razne mjere usmjerene na suzbijanje opasnosti u cestovnom prijevozu.  Najnovije statistike pokazuju da je napredak u smjeru smanjenja broja žrtava na oko 25 tisuća ambiciozan, ali ostvariv plan. Europsku povelju o sigurnosti na cestama potpisalo je oko 600 kompanija i javnih službi. 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Fourth Verona Conference on Road Safety: on track towards saving 25 000 lives
  • Finsko predsjedništvo EU-a: Verona IV - Road Safety Conference