naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europljani spremni na promjene na tržištu rada

Novo istraživanje objavljeno u ponedjeljak 8. studenog pokazuje da većine Europljana ima pozitivno mišljenje o ulozi EU-a u socijalnoj politici i zapošljavanju. Osim toga, 75 posto anketiranih vjeruje kako Europska unija pozitivno utječe na otvaranje većeg broja radnih mjesta te na lakši pristup obrazovanju. Približno jednak postotak ispitanih vjeruje kako EU pozitivno utječe na promociju ravnopravnosti muškaraca i žena i na borbu protiv drugih oblika diskriminacije.  

Istraživanje pokazuje kako 84 posto europskih radnika vjeruje kako će u kraćem razdoblju zadržati svoj posao, ali isti postotak vjeruje kao je 'posao za cijeli život' stvar prošlosti te ističe važnost redovitog doškolovanja i spremnosti prilagođavanja novom poslu. Isto tako 70 posto ispitanih vjeruje kako bi ugovori o radu trebali biti fleksibilniji kako bi se omogućilo otvaranje većeg broja novih radnih mjesta. 

Povjerenik europske komisije zadužen za zapošljavanje, socijalnu politiku i jednake mogućnosti Vladimír Špidla izjavio je kako istraživanje pokazuje svijest europskih građana o potrebi cijeloživotnog obrazovanja. Špidla vjeruje kako su građani odaslali signal o svojoj spremnosti na prilagodbe nužnim promjenama na europskom tržištu rada. 

 

Više o tome:

Europska komisija: Europeans ready to meet challenges of job market according to new EU survey