naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU ministri o direktivi o radnom vremenu

Izvanredni sastanak Vijeća za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravlje i zaštitu potrošača održava se u utorak 7. studenog u Bruxellesu. Jedina tema o kojoj će ministri rada raspravljati na sastanku je  revizija europske direktive o radnom vremenu. 

Europska direktiva o radnom vremenu, koja određuje 48-satni radni tjedan, mora se revidirati jer, po tvrdnjama Europske komisije, 22 od 25 zemalja članica pravilno ne primjenjuje direktivu nakon što je Europski sud pravde presudio da bi se vrijeme provedeno na dežurstvu trebalo računati u 48-satni limit. Britanski dužnosnici ističu kako bi primjena ove direktive stajala njihovu zemlju 250 milijuna funti godišnje.  


Velika Britanija bori se da zadrži pravo da njezini radnici smiju raditi dulje od europskog maksimuma od 48 sati na tjedan i u tome je podržavaju neke nove zemlje članice iz istočne Europe. Godine 1996., kada je usvojena ova direktiva, Velika Britanija se izborila za mogućnost tzv. opt-outa, kojom je dobila izuzeće od primjene direktive. Uz Veliku Britaniju, za izuzeće iz tog pravila su se izborile i Estonija i Malta. 


Velikoj Britaniji se protivi skupina zemalja predvođena Francuskom, Italijom i Španjolskom, koje traže da se odredi rok do kojeg bi Britanija trebala postupno prijeći na 48-satni radni tjedan, uz obrazloženje da 48-satni radni tjedan štiti radnike od iskorištavanja i nesreća na radnom mjestu. Međutim, za promjenu direktive potrebna je suglasnost većine zemlja članica, pa Velika Britanija sa svojim istomišljenicima može blokirati dogovor. 


Finsko predsjedništvo EU-a izradilo je kompromisan prijedlog koji bi omogućio vladama zemalja članica Europske unije da odluče hoće li ukinuti izuzeća, uz mogućnost nove revizije u roku dvije godine. 


 


Više o tome:

  • Finsko EU predsjedništvo: Extraordinary Employment, Social Policy, Health and Consumer Affairs Council (EPSCO) 
  • EurActiv: Working time showdown