naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Odgođeno povećanje trošarina na alkohol u EU

Vijeće za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN) nije prihvatilo na sastanku u Bruxellesu u utorak 7. studenog prijedlog Europske komisije o povećanju trošarina na alkohol. Europski  ministri financija nisu se uspjeli dogovoriti o povećanju najnižih trošarina na alkoholna pića, kao ni o vrijednosti unosa roba iz trećih zemalja u EU. 


Europska komisija predložila je povećanje minimalnih trošarina na pivo i alkoholna pića od 31 posto, što je postotak jednak inflaciji zbog koje je od 1992., kada su se zadnji puta mijenjala pravila, vrijednost trošarina pala upravo za toliko. Prema procjeni iz Europske komisije, povećanje trošarina povećala bi cijenu pola litre piva za 1 cent.  


Komisijin prijedlog je odbačen jer ministri 7 zemalja nisu željeli prihvatiti kompromisni prijedlog Finske koji bi isključio pivo iz predloženih pravila. Za isključivanje piva se zalagala Njemačka koja ne želi svoje potrošače opteretiti dodatnom trošarinom zbog činjenice da se od 1. siječnja 2007. u toj zemlji povećava stopa PDV-a sa 16 na 19 posto. 


Finski ministar financija Eero Heinaluoma koji je predsjedavao Vijećem izjavio je kako je na Vijeću vođena živa raspravu o važnosti piva. Heinaluoma je dodao da su se ministri složili o potrebi uspostave sheme po kojoj bi porast inflacije automatski doveo do povećanja minimalnih trošarina. 


Ministri nisu postigli dogovor ni oko povećanja limita za unos roba bez carina iz trećih zemalja u Europsku uniju. Komisija je predlagala povećanje sa 175 na 500 eura za putnike u zračnom prometu, te na 220 za putnike koji prelaze granice kopnenim putem. 


 


Više o tome: