naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
World Energy Outlook 2006

Povjerenik Europske komisije za energiju Andris Piebalgs, pozdravio je publikaciju Međunarodne agencije za energiju pod nazivom 'World Energy Outlook 2006’  prezentiranu u srijedu 8. studenog. Europska unija će upotrijebiti ovo izviješće u izradi energetske strategije za Europu koja će dogodine biti predstavljena u Strateškom europskom energetskom pregledu.   

Prema predviđanjima  Međunarodne agencije za energiju, globalna potražnja za energijom povećat će se do 2030. godine za 53 posto, što će povećati ovisnost zemalja koje uvoze energiju, uz mogući porast cijena i globalne klimatske promjene, što EU želi izbjeći. U izvješću se stavlja naglasak na poduzimanje globalnih mjera na području energetike, poput učinkovitijeg iskorištavanja energije te upotrebe energenata bez ugljika.  

Europska unije će 2007. godine predstaviti svoje izviješće o energetskoj strategiji koje će zajedno sa Bijelom knjigom za održivu, konkurentu i sigurnu energetsku politiku biti temelj europske energetske strategije. U ovom izviješću bit će predstavljeni srednjoročni i dugoročni ciljevi razvoja čistih i obnovljivih izvora energije u EU. Energetska strategija bit će tema na Europskom vijeću na proljeće slijedeće godine, a također će biti predstavljena  Europskom parlamentu i Vijeću EU.

 

Više o tome:

Europska komisija: Commission welcomes IEA’s World Energy Outlook as a useful tool for the development of the European Energy Policy