naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Smjernice EK-a za prekograničnu trgovinu električnom energijom

Europska komisija usvojila je u četvrtak 9. studenog dopunjene smjernice za upravljanje prekograničnom trgovinom električnom energijom u Europskoj uniji. Nova pravila će zahtijevati bolju suradnju operatera prijenosnih sustava u pojedinim članicama EU-a. Operateri će se ubuduće morati služiti jedinstvenom metodom za dodjelu prijenosnih kapaciteta, tretirajući sustav u Europi kao jedinstvenu mrežu, što će im olakšati prekograničnu distribuciju i pomoći pri rješavanju problema u opskrbi.  


Povjerenik Europske komisije za energetiku Andris Piebalgs izjavio je kako je prekid opskrbe električnom energijom prošle subote u nekoliko europskih zemalja pokazao važnost primjerenog upravljanja europskom prijenosnom mrežom. Prema Piebalgsu, ove smjernice su važan korak naprijed u razvoju unutarnjeg tržišta energije i pozitivan primjer poboljšane suradnje među regulatorima. 


Nove smjernice su usvojene samo nekoliko dana nakon što je povjerenik Piebalgs zatražio hitni sastanak skupine regulatora kako bi se istražili uzroci prekida opskrbe električne energije. Povjerenik Piebalgs predložit će u siječnju i skup mjera kojima će se dozvoliti operaterima okupljanje u grupu sa statusom pravnog subjekta koji će imati mehanizam za usvajanje obvezujućih sigurnosnih propisa i operativnih procedura. Trenutno operateri djeluju na temelju neobvezujućih sporazuma i ne postoji sustav za nadzor primjene neobvezujućih propisa. 


Smjernice su podijelile Europu u sedam regija, a jugoistočna Europa bit će osma regija u kojoj će se primjenjivati ista pravila kroz Ugovor o energetskoj zajednici, što će dovesti do harmonizacije prekogranične trgovine električnom energijom u Europi. Regionalni pristup predstavlja korak ka uspostavi integriranog unutarnjeg tržišta električnom energijom. 


 


Više o tome:

Europska komisija: Commission adopts new rules for managing electricity cross-border trade in the EU