naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Slovenija spremna za uvođenje eura

Slovenija je spremna za uvođenje eura 1. siječnja slijedeće godine, ali mora poraditi na informiranju svojih građana o tome kako će cijene ostati stabilne tijekom preuzimanja zajedničke europske valute. Četvrto izviješće Europske komisije o pripremama za proširenja eurozone objavljeno u petak 10, studenog, fokusiralo se na pripreme za uvođenje eura u Sloveniji, te Cipru i Malti koji namjeravaju uvesti euro 2008. godine.  

Ministri financija te čelnici vlada i država članica EU-a zaključili su u lipnju ove godine kako Slovenija ispunjava ekonomske i pravne kriterije za usvajanje eura u 2007. godini, po fiksnom tečaju od 239.640 za euro. Od zadnjeg Komisijinog izvješća o pripremama za uvođenje eura u lipnju 2006. godine, Slovenija je napravila daljnje korake, naročito u zamjeni gotovine. Slovenija je pripremila plan opskrbljivanja banaka i trgovina eurima prije 1. siječnja, a banke i druge financijske institucije otvorit će 42 poslovnice u Sloveniji tijekom 1. i 2. siječnja kako bi olakšale konverziju tolara u eure.  

Međutim, Komisija je pozvala Sloveniju da informira svoje građane kako će biti poštovan dogovoreni fiksni tečaj te kako se razdoblje zamjene tolara za eure neće zloupotrijebiti za povećanje cijena, čega se, prema istraživanju Eurobarometra objavljenom u rujnu ove godine, pribojava 66 posto slovenskih građana. Komisija je također pozdravila pripreme za uvođenje zajedničke europske valute na Cipru i Malti, ističući bolju pripremljenost Malte.  

Izviješće o spremnosti Slovenije za uvođenje eura dolazi u trenutku izjave povjerenika Europske komisije za gospodarska i monetarna pitanja Joaquína Almunije koji je na konferenciji u Budimpešti u petak 10. studenog rekao kako Mađarska nije ispunila niti jedan od kriterija sporazuma iz Maastrichta neophodnih za priključenje eurozoni i kako je teško odrediti kada će Mađarska biti spremna na usvajanje eura. 

Prema zadnjem istraživanju Eurobarometra, građani novih članica Europske unije podržavaju uvođenje eura više nego protekle dvije godine, iako od zemlje do zemlje stopa popularnosti eura nije ista. 

 

Više o tome:

Europska komisija: Slovenia is well prepared for the euro, but needs to reassure consumers about prices, a new report on the practical preparations for the euro shows