naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija kaznila pet zemalja članica zbog nagomilavanja zaliha šećera

Europska komisija odredila je u ponedjeljak 13. studenog visinu novčanih kazni za pet zemalja članica Europske unije zbog toga što nisu spriječile rast viška zaliha šećera prije njihovog priključenja Uniji u svibnju 2004. Pet zemalja u kojima je otkriven višak zaliha šećera - Estonija, Cipar, Latvija, Slovačka i Malta - morat će platiti ukupno 57 milijuna eura kazni tijekom iduće četiri godine. 


Kao što je uobičajeno prije svakog proširenja, od novih je zemalja članica zatraženo da spriječe spekulativno nagomilavanje zaliha poljoprivrednih proizvoda koje bi narušilo ravnotežu čitavog tržišta Europske unije. Komisija je 2005. godine ovim zemljama dala dodatni rok za eliminaciju viškova šećera s EU tržišta. Nametanju novčanih kazni prethodila je intenzivna rasprava s navedenim zemljama, tijekom koje je Komisija uzela u obzir sve dobro utemeljene argumente te im odobrila dodatni rok za rješavanje viškova. 


Mariann Fischer Boel, povjerenica Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj, izjavila je kako su mjere sprječavanja nagomilavanja viška zaliha normalan dio svakog procesa proširenja Europske unije, te kako je pravna zadaća EK-a provoditi ta pravila, koja štite gospodarstva Unije od spekulativnog nagomilavanja zaliha. 


Kazne koje će platiti pet zemalja članica bit će uzet u obzir prilikom izračuna doprinosa u proizvodnji za poljoprivrednu godinu 2005./06. U skladu s tim, doprinosi koje plaćaju proizvođači šećera i šećerne repe iz Europske unije bit će umanjeni zbog poremećaja nastalih na tržištu. 


 


Više o tome:


Europska komisija: Commission charges five Member States for failure to prevent build-up of surplus sugar stocks