naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najave i događanja
Konferencija o konkurentnosti obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva

Dvodnevna međunarodna konferencija "Stvaranje konkurentnog hrvatskog obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva - izazovi i perspektive ulaska u EU" održala se u ponedjeljak i utorak (13. i 14. studenog) u Bruxellesu u organizaciji Hrvatske obrtničke komore (HOK) i Europske udruge obrta, malih i srednjih poduzetnika (UEAPME), te u suradnji sa Nacionalnom vijećem za konkurentnost (NVK), Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP), Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK), Belgijskom komorom malih i srednjih poduzetnika (UNIZO).


Na konferenciji se, u okviru tematskih izlaganja i okruglih stolova, raspravljalo o osposobljavanju malih i srednjih gospodarskih subjekata za konkurentno poslovanje na jedinstvenom europskom tržištu, što je jedan od najvažnijih zadataka koji stoji pred Hrvatskom uoči ulaska u Europsku uniju.


Tako je, između ostalog, istaknuo kako obrtnici, mali i srednji poduzetnici obuhvaćaju preko 99 posto ukupnog hrvatskog gospodarstva, te kako će njihova prilagodba europskim zakonima, standardima i tehnologiji, imati ogroman utjecaj na uspjeh ulaska, ali i prilagodbe i opstanka hrvatskih gospodarstvenika na tržištu EU. Posebno je naglašena važnost strukovnog obrazovanja, te očuvanje hrvatskih tradicija i vrednota.


Vrlo je važno da se u pregovore o pristupanju Europskoj uniji osim hrvatske Vlade uključe i sve ostale strukture društva, kako bi na taj način cijela Hrvatska sudjelovala u pregovorima, naglasio je glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak na konferenciji o konkurentnosti obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva.


Ova konferencija, kazao je Drobnjak, još je jedan od pokazatelja da je Hrvatska na pravom putu i da je EU naše opredjeljenje. Naglasio je kako Hrvatska mora poznavati pravila igre kako bi mogla shvatiti pravo značenje i duh EU, a da bi to mogla treba biti prisutna u Bruxellesu.


U svom izlaganju, Drobnjak je istaknuo kako su obrtnici, mali i srednji poduzetnici, temelj hrvatskog gospodarstva s najvećim potencijalom za zapošljavanje i razvoj.


 Hina