naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Razlike u stopama nezaposlenosti između europskih regija

Prema izviješću Eurostata, statističkog ureda Europske komisije, objavljenom u četvrtak 16. studenog, stopa nezaposlenosti u europskim regijama u prošloj godini varirala je značajno, od 2,6 posto u britanskim regijama Herefordshire, Worcestershire i Warwickshire, do 30,1 posto u francuskom Réunionu. Nezaposlenost je u 25 zemalja članica Europske unije pala s 9,2 posto u 2004. godini, na 9 posto u prošloj godini. 


Od ukupno 252 europske statističke regije, u 43 je stopa nezaposlenosti bila jednaka ili niža od 4,5 posto što je polovica od prosječne stope u Europskoj uniji. One uključuju 22 regije u Velikoj Britaniji, 7 u Italiji, 5 u Austriji, 4 u Nizozemskoj, 2 u Irskoj, te po jednu u Belgiji, Češkoj i Luksemburgu. 


S druge strane, u 23 regije stopa nezaposlenosti bila je jednaka ili viša od 18 posto, dakle dvostruko viša od europskog prosjeka. Najviše takvih regija ima u Poljskoj i Njemačkoj po 8, u Francuskoj 4 (u prekomorskim departmanima), u Slovačkoj dvije i u Španjolskoj jedna. 


Prosječna stopa nezaposlenosti žena tijekom 2005. godine smanjila se u odnosu na prethodnu godinu s 10,1 na 9,9 posto, a nezaposlenost mladih blago se povećala s 18,5 na 18,7 posto. U više od tri četvrtine europskih regija, stopa nezaposlenosti žena viša je nego kod muškaraca. 


 


Više o tome:

Europska komisija: Regional unemployment rates in the EU25 ranged from 2.6% to 30.1% in 2005