naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europljani spremni na ograničenja radi zaustavljanja klimatskih promjena

Anketa provedena za britanski Financial Times pokazuje kako su Europljani sve uvjereniji da čovjek svojom aktivnošću pridonosi globalnom zagrijavanju, te je većina njih spremna prihvatiti određena ograničenja u svom načinu života kako bi se suzbila ta pojava. 


Istraživanje provedeno u studenom u Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Italiji i Španjolskoj pokazuje kako čak 86 posto građana vjeruje kako čovjek pridonosi klimatskim promjenama na Zemlji, pri čemu 45 posto anketiranih drži da će ta promjena ugroziti njih i njihove obitelji još tijekom njihovog života. Više od dvije trećine ispitanika, odnosno njih 68 posto, ustvrdilo je da bi snažno ili u određenoj mjeri poduprlo ograničenja vlastitog ponašanja i kupovine kako bi se ta prijetnja ublažila.  


Europljani su u načelu spremniji prihvatiti ograničenja vlastitog načina života nego usvojiti konkretna dodatna financijska opterećenja. Tek je manjina ispitanika spremna podnijeti značajne financijske žrtve kako bi se otklonila prijetnja globalnog zagrijavanja. Četvrtina njih kazala je da bi bila spremna izdvojiti tjednu plaću ili čak više, ali trećina je kazala da nije spremna odvojiti ni euro u tu svrhu.  


Klimatske promjene ušle su fokus interesa europske javnosti nakon izvješća kojeg je za britansku vladu sastavio Sir Nicholas Stern, bivši glavni ekonomski stručnjak Svjetske banke, u kojem se ističe kako bi globalno zagrijavanje moglo imati katastrofalne učinke za svjetsku ekonomiju. 

Pod zajedničkim nazivom 'Konferencija UN-a o promjeni klime' u kenijskom glavnom gradu Nairobiju, od 6. do 17. studenoga 2006., održana je 12. Konferencija država stranaka Okvirne konvencije UN-a o promjeni klime i 2. Konferencija država stranaka Protokola iz Kjota. Na konferenciji, na kojoj su započeli pregovori o obvezama država stranaka u razdoblju nakon 2012. godine i o sve većoj opasnosti od emisija stakleničkih plinova u atmosferu, donesena je odluka kojom je Hrvatskoj odobrena dodatna emisija ugljičnog dioksida (CO2) od 3,5 milijuna tona sa dosadašnje granice emisije od 31,7 milijuna tona CO2. To odobrenje omogućit će Republici Hrvatskoj ratifikaciju Protokola iz Kjota, koji je potpisala 1999. godine, kao i ispunjenje obveza prema Protokolu iz Kjota i Okvirnoj konvenciji UN-a o promjeni klime.


 

Više o tome:

Financial Times: Europeans ‘would accept climate change curbs’