naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Sastanak Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo

Sastanak Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo održava se 20. i 21. studenog u Bruxellesu. Ministri za ribarstvo zemalja članica Europske unije prvog dana sastanaka razgovarali su  o zaštiti od izlova dubokovodnih vrsta riba u Sredozemnom moru i Atlantskom oceanu. 


Ribarenje u velikim dubinama narušava zalihe u Atlantskom oceanu i Europska komisija želi da se sljedeće godine smanji kvota izlova za 33 posto, te ponovno toliko 2008., kako bi se osigurala održivost zaliha riba i ribarske industrije. Ministri ribarstva će također pregovarati o planu da se ribarstvo u Sredozemlju učini održivim te o pravnoj regulativi koja uvodi elektronsko praćenje i izvještavanje o aktivnostima u ribarstvu.  


Zalihe riba poput plave tune već su godinama u opadanju a prijedlozi iz Bruxellesa da se taj trend preokrene godinama ne daju rezultata. Najviše je u opasnosti ulov iz dubine Atlantskog oceana bakalara koji se smatra poslasticom, a često se koristi u proizvodnji smrznutih proizvoda.  


Ministri poljoprivrede i ribarstva sastanak nastavljaju utorak 21. studenog, a osim izlova ribe na dnevnom redu Vijeća su i banane, te napredak u reformi šećernog sektora. 


 

Više o tome:

Finsko EU predsjedništvo: Agriculture and Fisheries Council