naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Konferencija o energetskoj politici EU-a

U Bruxellesu je 20. i 21. studenoga 2006.održana konferencija o energetskoj politici Europske unije. Uz predstavnike zemalja članica Europske unije i Europske komisije, na konferenciji su sudjelovali predstavnici trećih zemalja, te industrijskih i međunarodnih organizacija. 

Sudionici konferencije raspravljali su vanjskoj energetskoj politici Europske unije i osiguravanju visoke razine energetskih rezervi. Povjerenica Europske komisije zadužena za vanjske odnose i europsku politiku dobrosusjedstva Benita Ferrero-Waldner istaknula je kako je u interesu svih što intenzivnija koordinacija u vanjskim odnosima, te kako je Europska unija velik naručitelj energije, a kao korisnik ima veliku kupovnu moć. 

Svrha je energetske strategije EU-a unaprijediti energetsku učinkovitost i povećati suradnju sa zemljama koje su veliki proizvođači, prijevoznici i potrošači energije. Time Europska unija nastoji povećati energetsku sigurnost. Europska politika dobrosusjedstva ključni je instrument za izgradnju čvršće suradnje sa zemljama istočne Europe, Mediterana i područja oko Crnog i Kaspijskog mora. 

Europska komisija zalaže se za stvaranje jedinstvenog europskog tržišta, energetsku učinkovitost, sigurniju opskrbu, znatno povećanje korištenja energije iz obnovljivih izvora,  te za razvoj novih tehnologija na području energije. EU je uvelike ovisna o uvozu energije, a oko 50 posto svojih potreba zadovoljava uvozom, a od toga 25 posto iz Rusije. Prema sadašnjim projekcijama, ovisnost o uvozu energenata do 2020. porast će na 70 posto. 


 

Više o tome:

  • Europska komisija: Energy Conference 2006
  • Europska komisija: EU energy actors meet to discuss an external energy security policy
  • Europska komisija: A European Strategy for Sustainable, Competitive and Secure Energy