naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Novi okvir za istraživanje, razvoj i inovacije

Europska komisija usvojila je u srijedu 22. studenog okvir koji bi trebao pomoći zemljama članicama u jačanju investicija u istraživanje, razvoj i inovacije. Okvir postavlja seriju smjernica za specifične tipove mjera državne pomoći kao što je primjerice pomoć za projekte istraživanja i razvoja ili pomoć novim inovativnim tvrtkama.  


Europska povjerenica za konkurentnost Neelie Kroes rekla je da je Komisija dala smjernice o tome kako vlade trebaju koristiti fondove. Kroes je istaknula kako je sada na zemljama članicama da izvuku punu korist od te mogućnosti te da europske tvrtke moraju investirati više u istraživanje, razvoj i inovacije ako žele biti  globalno konkurentne. 


Novi okvir za istraživanje, razvoj i inovacije ima dva glavna cilja. Prvi cilj je pomaganje državama članica da usmjere više sredstava državne pomoći u istraživanje, razvoj i inovacije. Drugi cilj je pomoći država članica da usmjere državnu pomoć na one projekte koji se na temelju ekonomske analize pokažu najboljima. Ova mjera bi trebala smanjiti gubitke u trgovini i povećati učinkovitost javne potrošnje. Za razliku od trenutno važećeg okvira, novi okvir pored istraživanja i razvoja potiče ulaganja i u inovacijske projekte.  Novi okvir trebao bi se provoditi od 1. siječnja 2007. 


Državna pomoć industriji u Europskoj uniji nije dopuštena po europskim zakonima, osim ako ne ispunjava neke uvjete, odnosno da ne dovodi određenu tvrtku ili sektor u nepoštenu prednost pred drugima.

 


Više o tome:

Europska komisija: State aid: Commission adopts new state aid Framework for Research, Development and Innovation