naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Rasprava o modernizaciji tržišta rada

Europska komisija pokrenula je u srijedu 22. studenog otvorenu javnu raspravu o reviziji radnog prava i njegovoj prilagodbi modernom tržištu rada. Komisija će potaknuti države članice i socijalne partnere na raspravu o tome kako radno zakonodavstvo na europskoj i nacionalnoj razini prilagoditi tržištu rada.                                                             


Cilj Europske unije je stvaranje fleksibilnijeg tržišta rada uz istodobno ostvarivanje maksimalne sigurnost za radnike - tzv. 'flexicurity'. Javna rasprava otvorena je četiri mjeseca, a njezine će zaključke Europska komisija uzeti u obzir prilikom pripreme dokumenta o 'flexicurityju' koji se očekuje u lipnju 2006. godine. 


Povjerenik Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i jednake mogućnosti Vladimir Špidla izjavio je kako su fleksibilniji aranžmani ključni su za suočavanje s posljedicama globalizacije i demografskog starenja na europskom tržištu rada. Istodobno, izuzetno je važno da radnici ne izgube u tom procesu i da se uvaže njihovi pozivi za većom sigurnošću. 


Potrebu modernizacije radnog prava na europskoj i nacionalnim razinama nameće brz tehnološki razvoj i globalizacija. U Europskoj uniji gotovo 25 posto radnika radi na određeno vrijeme ili honorarno, slobodnih su profesija ili ih se privremeno zapošljava preko agencija. Istovremeno, sve više se povećava razlika između tzv. 'outsidera' s nesigurnim zaposlenjem, odnosno nezaposlenih, te tzv. 'insidera', zaposlenih na neodređeno, odnosno puno radno vrijeme. 

 

 Više o tome:

  • Europska komisija: Commission launches open debate: Modernizing labour law to meet the challenges of the 21st century
  • EurActiv: Labour law Green Paper reworked