naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Održan summit EU-a i Rusije

U petak 24. studenog u Helsinkiju je održan summitu između Europske unije i Rusije. Izaslanstvo EU-a predvodili su finski premijer Matti Vanhanen i predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso, a rusko Vladimir Putin te ministri ruske vlade.  


Europska unija i Rusija na summitu su postigle su dogovor za pravedniju energetsku trgovinu te izdale zajedničko priopćenje o budućoj energetskoj suradnji. Ovaj dogovor je bitan za obje strane budući da je Rusija je važan opskrbljivač EU-a energentima, a Europska unija je dugoročni potrošač plina i nafte i izvor investicija. 


Europska unija je na summitu također postigla dogovor s Rusijom o ukidanju taksi koje ta zemlja nameće stranim zračnim kompanijama koje prelijeću Sibir. Takse, prema tvrdnjama Europske komisije, koštaju aviokompanije Europske unije više od 230 milijuna eura godišnje. Rusija se složila na postupno smanjivanje taksi čiji je cilj njihovo konačno ukidanje do kraja 2013. 

Predstavnici Europske unije, Rusije, Norveške i Islanda na summitu su potpisali sporazum o suradnji u zaštiti okoliša koji se odnosi na osjetljivu sjevernu regiju od Grenlanda preko sjeverne Europe do Rusije. Dokument o 'Sjevernoj dimenziji' potpisalo je 28 zemalja, a njegov je fond oko 2 milijuna eura. Tekst poziva na održiv razvoj, stabilnost i napredak širom regije. Kanada i Sjedinjene Države promatrači su u tom programu koji primarno cilja na projekte zaštite okoliša u arktičkoj regiji i regijama oko Baltičkog mora zagađenog poljoprivrednim i industrijskim otpadom, te vojnom opremom i oružjem iz dva svjetska rata. 


Summit u Helsinkiju održan je u trenutku rastućeg nepovjerenja između dva strateška partnera zbog sumnji o umiješanosti ruske vlade u ubojstva Alexandera Litvinenka i Anne Politkovskaye. Na summitu također nije postignut dogovor oko uvoza poljskog mesa u Rusiju. 

 

Više o tome:

  • Finsko EU predsjedništvo: EU-Russia Summit
  • Europska komisija: EU-Russia Summit - Helsinki, 24 November 2006
  • Europska komisija: EU and Russia agree on abolition of € 300 million Siberian overflight payments
  • EUobserver: Murder and meat give awkward edge to EU-Russia summit
  • EurActiv: EU-Russia summit marred by tensions