naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Konferencija Euromeda

U finskom se Tampereu 27. i 28. studenog održava ministarska konferencija Euro-mediteranskog partnerstva (Euromed) na kojoj se sastaju ministri vanjskih poslova Europske unije i deset mediteranskih država.

Euro-mediteransko partnerstvo temelji se na Barcelonskom procesu pokrenutom 1995. godine i predstavlja strateško partnerstvo između Europske unije i deset mediteranskih država s ciljem promocije mira, gospodarskog napretka i razvoja društvene i kulturne suradnje. Uz ministre zemalja članica EU-a, ma konferenciji će sudjelovati ministri vanjskih poslova iz Alžira, Egipta, Jordana, Izraela, Libanona, Maroka, Sirije, Tunisa, Turske  i Palestinske samouprave.

Ministri vanjskih poslova će raspravljati o rezultatima dosadašnje provedbe petogodišnjeg programa prihvaćenog 2005. godine na summitu u Barceloni te će odrediti glavne prioritete za sljedeću godinu.  Posebnu pozornost ministri će usmjeriti prema situaciji na Bliskom istoku. Na plenarnoj sjednici ministri će raspravljati o interkulturalnom dijalogu i novoj politici susjedstva EU-a.

Sljedeće godine očekuje se početak implementacije Akcijskog plana o jačanju uloge žena u društvu, koji je usvojen ove godine na sastanku u Istanbulu. Za 2007. je najavljeno i zasjedanje ministarske konferencije o energetici te o migracijama u Europi, te provedba 'Kodeksa djelovanja' kojim se želi istaknuti važnost medija u zaštiti ljudskih i građanskih prava u sklopu borbe protiv terorizma.

 

Više o tome:                     

Finsko EU predsjedništvo: Foreign Ministers’ follow-up meeting of the Barcelona Process (EUROMED)