naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Švicarci odobrili financijsku pomoć za nove članice EU-a

Švicarci su glasovali za zakon prema kojem će Švicarska novim članicama EU-a dati milijardu švicarskih franaka, odnosno 620 milijuna eura financijske pomoći. Na referendumu održanom u nedjelju 26. studenog većina Švicaraca, njih 53,2 posto, podržala je izdvajanje za kohezijski fond iz kojeg se pomoć upućuje manje razvijenim članicama Europske unije.  

Pomoć, čiju će gotovo polovicu dobili Poljska, bit će isplaćena kroz deset godina. Ostali dio pomoći dobit će sedam bivših komunističkih država koje su od 2004. članice EU-a te Cipar i Malta. Ministri u švicarskoj vladi upozorili su da bi 'ne' na referendumu moglo pogoršati odnose s Europskom unijom koja je najveći trgovinski partner Švicarske. 


Europska komisija pozdravila je glasovanje Švicaraca. Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso rekao je da Švicarska već ima koristi od privilegiranog pristupa unutarnjem tržištu Unije te da je svako daljnje proširenje za Švicarsku u tom smislu dodatna korist.

 


Više o tome:

  • Europska komisija: Danuta HÜBNER, European Commissioner for Regional Policy - Statement following Swiss Referendum 26 November 200
  • EUobserver: Swiss vote in favour of aid for EU newcomers