naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU odobrio plan kreditiranja Europske investicijske banke

Hrvatska, Makedonija i Turska u idućih će sedam godina moći računati na 8,7 milijardi eura zajmova iz Europske investicijske banke (EIB), nakon što je Europska unija u utorak 28. studenog odobrila plan kreditiranja te banke. 

 EIB je dobio odobrenje od Europske unije za raspodjelu 27,8 milijardi eura sredstava tijekom idućih sedam godina. Ta banka odobrava zajmove za velike infrastrukturne projekte, kojih se veći dio realizira unutar EU-a, dok se nekih 10 posto od ukupnih sredstava daje i drugim zemljama.  

 Ministri financija EU tako su pristali na povećanje dosadašnjeg budžeta te banke od 20,7 milijardi dolara za kreditiranje. Ipak, nisu podržali prijedlog Komisije da se on povisi na 31,5 milijardu.  

 Za zemlje u redu za priključenje članstvu Unije - Hrvatsku i Makedoniju i Tursku, predviđen je proračun od 8,7 milijardi eura. Isto toliko izdvojeno je za mediteranske zemlje, među kojima su Maroko, Egipat, Libanon i Izrael, dok je 3,7 milijardi eura sredstava namijenjeno za zemlje u istočnoj Europi, na južnom Kavkazu i Rusiji. Dio novca bit će izdvojen za posebne programe u Rusiji, Ukrajini, Moldaviji i Bjelorusiji u razdoblju od 2007-2013. 

Hina