naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Sastanak ministara financija u Bruxellesu

Sastanak Vijeća za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN) održava se 27. i 28. studenog u Bruxellesu. Ministri financija zemalja eurozone izjavili su nakon sastanka održanog u ponedjeljak 27. studenog kako nema potrebe za obuzdavanjem eura. Euro je nedavno dosegnuo najvišu razinu prema dolaru u proteklih 20 mjeseci od gotovo 1,32 dolara, približavajući se i rekordnoj razini prema japanskoj valuti iznad 152 jena za euro. 


Jačanje eura dobra je vijest za uvoznike, ali u isto vrijeme je potaknulo strahovanja od mogućih negativnih posljedica po gospodarski rast u eurozoni. Najzabrinutiji su izvoznici, čija bi se prihodi u Americi, najvećem trgovinskom partneru EU-a, mogli smanjiti zbog poskupljenja robe iz zemalja članica eurozone. 

U poslovnoj zajednici također se javlja zabrinutost zbog jakog eura pa je udruženje poslodavaca UNICE zatražilo od ministara financija da uvrste to pitanje među glavne prioritete sastanke, paralelno s poboljšanjem stanja u javnim financijama i nastavkom strukturalnih reformi. 


Na sastanku EU ministara financija u utorak 28. studenog Češka je odbila pristati na povećanje trošarina na pivo. Odluke o izmjenama poreza i carina u Europskoj uniji donose se jednoglasno, ali Česi se protive bilo kakvom povećanju trošarina na pivo. 


Finsko EU predsjedništvo predložilo je 4,5 postotno povećanja minimalnih trošarina na pivo i još nekoliko alkoholnih pića, dok bi trošarine za ostala alkoholna pića porasle bi za 31 posto. 


Europska komisija željela je povisiti minimalne trošarine na alkohol kako bi ih uskladila s rastom inflacije, a finsko predsjedništvo EU-a predložilo je kompromisno rješenje. 


 


Više o tome:

  • Finsko EU predsjedništvo: Economic and Financial Affairs Council (ECOFIN)
  • EurActiv: 'Strong euro not a threat’