naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Bush najavio popuštanje viznog režima za građane EU-a

Američki predsjednik George W. Bush najavio je u utorak 28. studenog  popuštanje američkog viznog režima za građane  zemalja srednje i istočne Europe članica EU-a. Bush je tijekom svog boravka u Estoniji, prije dolaska na NATO summit u Rigi, izjavio kako  će zajedno s američkim Kongresom i međunarodnim partnerima raditi na modifikaciji američkog viznog režima. 

Bivših komunističke zemlje srednje i istočne Europe koje su se Europskoj uniji priključile 2004. godine, zahtijevaju od Washingtona ukidanje viza za njihove građane. Trenutno, građani iz 14 zapadnoeuropskih starih zemalja članica, kao i nova članica Slovenija, mogu bez vize u Sjedinjenim Državama provesti do 90 dana u turističkom ili poslovnom posjetu. Građani iz drugih zemalja članica EU-a, uglavnom iz srednje i istočne Europe te Grčke, Cipra i Malte moraju prolaziti kroz dugotrajan proces apliciranja za američku vizu. 

Popuštanje američkog viznog režima za građane 10 uglavnom novih zemalja članica EU-a, poboljšat će diplomatske odnose između Amerike i EU-a. Europska komisija u listopadu je predložila zemljama članicama uvođenje viza za američke diplomate u znak odgovora na odbijanje Washingtona da ukine vize za nove zemlje članice EU-a. 

 

Više o tome:

  • EUobserver: Bush announces push for more visa-free entry to US
  • EurActiv: Bush: 'All EU citizens to be included in easy visa procedure'