naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Predstavnici Opće uprave za proračun EK-a u posjetu Hrvatskoj

Predstavnici Opće uprave za proračun Europske komisije Robert Gielisse i Peder Jakobsson u boravili su 27. i 28. studenog u posjetu Hrvatskoj kako bi se upoznali s uspostavom sustava unutarnjih financijskih kontrola i budućom primjenom Zakona o sustavu unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru. 


Domaćin predstavnicima Opće uprave za proračun Europske komisije bio je ministar financija Ivan Šuker, a s njima se u ponedjeljak 27. studenog sastala i glavna državna revizorica Šima Krasić i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova Vlade RH Martina Dalić.  


U utorak 28. studenog je održan seminar za rukovoditelje u državnoj upravi o unutarnjim financijskim kontrolama u javnom sektoru. Seminar su zajednički organizirali Delegacija Europske komisije u Hrvatskoj i Ministarstvo financija, u suradnji s Projektom CARDS 2004 'Jačanje strukture unutarnje financijske kontrole u javnom sektoru Republike Hrvatske'. 


Seminaru su prisustvovali dužnosnici, odnosno rukovoditelji u ministarstvima i drugim tijelima javnog sektora RH - državni tajnici, pomoćnici ministara i drugi -  zaduženi za uspostavu i razvoj sustava financijskog upravljanja i kontrola, koji upravljaju javnim sredstvima i koji su nadležni za ostvarenje zadaća proračunskih korisnika. 


Moderni vrhunski menadžeri javne uprave odgovorni su za postizanje ciljeva. 'Savjet funkcionalno neovisnog internog revizora o sustavu interne kontrole pomoći će menadžerima u preuzimanju te odgovornosti', rekao je Gielisse. 


Unutarnja revizija jača upravljanje i osigurava da menadžeri i dužnosnici vode javne poslove transparentno, pravedno i pošteno, po  principu jednakosti i poštenja, rečeno je na seminaru. 


Hina