naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Postignut sporazum o proračunu EU-a za 2007. godinu

Zemlje članice Europske unije i zastupnici Europskog parlamenta postigli su kompromis dogovor oko proračuna za 2007. godinu. Vlade država članica EU-a konzultirat će se s Europskim parlamentom oko utjecaja proračuna na vanjsku politiku i oko imenovanja posebnih izaslanika EU-a u inozemstvu. 


Dogovor koji je postignut u srijedu 29. studenog uslijedio je nakon više mjeseci razilaženja između država članica, Europskog parlamenta i Europske komisije. Pregovori su bili naročito složeni zbog kontroverznog  plana finskog predsjedništva da smanji proračun Europske komisije za 56 milijuna eura. Europska komisija je tvrdila da bi je smanjenje proračuna spriječilo u zapošljavanju 250 novih članova iz Rumunjske i Bugarske, kao i iz drugih članica koje su u Uniju ušle u svibnju 2004. godine. 


Konačni paket iznosi 115,5 milijardi eura koji će biti potrošeni na europske projekte tijekom iduće godine. U usporedbi s 2006. godinom proračun EU-a koji će s Bugarskom i Rumunjskom brojati 27 članica, povećat će se za 3 i pol milijarde eura.  


 

Više o tome:

EUobserver: MEPs increase say in foreign policy in 2007 budget