naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Njemačka izložila svoje ciljeve za vrijeme predsjedavanja EU-om

Nakon što u siječnju preuzme predsjedavanje Europskom unijom od Finske, Njemačka će se zalagati za snažniju promidžbu procesa europskih integracija, stoji u programu koji njemačka vlada priprema za šestomjesečno razdoblje na čelu EU-a. 


Nastavak reformi, kresanje birokracije te konsolidacija unutarnjeg europskog tržišta plina i električne energije također se nalaze na popisu prioriteta njemačke vlade u okviru njezinog programa predsjedavanja. Njemačka vlada je također najavila pregovore s drugim zemljama članicama Unije kako bi se utvrdili konkretni ciljevi glede zaštite okoliša koji bi tome bloku omogućili vodeću poziciju u svijetu na tome području. Vlada kancelarke Angele Merkel također će se usredotočiti na definiranje zajedničkih principa integracije, aktivnije koordinacije pri političkim pitanjima te jačanja suradnje u pravosudnom sektoru.  


Središnji cilj vanjske politike EU-a bit će stvaranje novog odnosa sa susjednim zemljama. To uključuje i pregovore o novom sporazumu o partnerstvu i suradnji s Rusijom. U planu su i EU samiti s Japanom, Sjedinjenim Državama i Kanadom. Politički najvažniji samit bit će onaj u ožujku, na kojemu će biti odobren akcijski plan o energetskoj sigurnosti te usvojene ključne odluke o zaštiti okoliša i smanjivanja birokratskih procedura. 


Na samitu u lipnju Njemačka planira iznijeti prijedloge za ponovno pokretanje procesa donošenja europskog ustava, zaleđenog nakon što su francuski i nizozemski glasači prošle godine odbacili njegovo usvajanje. 


Također će se održati neslužbeni samit u Berlinu 24-25. ožujka, povodom obilježavanja 50. godišnjice potpisivanja Rimskog sporazuma, na kojemu će biti postavljeni temelji za nastavak procesa europskih integracija i predloženog Ustava, najavljeno je iz Berlina. 


Hina