naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Institut za međunarodne odnose primljen u članstvo TEPSA-e

Institut za međunarodne odnose (IMO) iz Zagreba primljen je kao pridruženi član u TEPSA-u kao predstavnik Hrvatske, na Općoj skupštini te udruge održanoj u petak 1. prosinca u Berlinu. Članstvo IMO-a ostvareno je nakon nekoliko zajedničkih inicijativa s TEPSA-om koje je na skupštini predstavila dr. Višnja Samardžija. 

TEPSA (Trans European Policy Studies Association) je nezavisna udruga koja djeluje u Bruxellesu od 1974. godine kada je osnovana na inicijativu brojnih europskih instituta. Njezin je cilj jačanje istraživačkih potencijala na razini EU-a vezanih uz problematiku integriranja te poticanje akademske debate na temu politika i perspektiva integriranja na europskoj razini.  

TEPSA okuplja mrežu instituta zemalja članica ili kandidata za članstvo u EU koji se bave problematikom europskog integriranja. Uz sudjelovanje instituta koji su njezinom članstvu, TEPSA provodi brojne istraživačke projekte i organizira konferencije i seminare na temu demokratizacije, institucionalne strukture EU-a, vanjskih odnosa i proširenja. Sjedište TEPSA-e je u Bruxellesu gdje se nalazi stalni sekretarijat te udruge (www. tepsa.be). Za novog glavnog tajnika TEPSA-e na skupštini održanoj 1.12. izabran je Graham Avery, višegodišnji član Europske komisije i suradnik St Anthony's College iz Oxforda. Avery je na ovoj dužnosti zamijenio dosadašnjeg glavnog tajnika prof. Christian Francka sa Sveučilišta Louvain-la-Neuve.

TEPSA redovito organizira pripremne konferencije za svako predsjedanje Europske unije, u suradnji s institutima – lokalnim članicama te ministarstvima vanjskih poslova iz predsjedavajuće zemlje. Posljednja konferencija takve vrste organizirana  je u Berlinu  (30. 11. – 1. 12.) na temu «Moving the EU forward: Priorities of the German Presidency». Na konferenciji su na akademskoj razini diskutirane teme predstojećeg njemačkog predsjedanja. Uz visoke dužnosnike njemačkog Ministarstva vanjskih poslova, na konferenciji su sudjelovali brojni predstavnici instituta koji djeluju u okviru TEPSA mreže i zajednički rade na FP& projektu « EU CONSENT» na kojem sudjeluje i IMO.

 

Više o tome:

Program konferencije: Moving the EU forward: Priorities of the German EU Presidency