naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Jačanje europske politike dobrosusjedstva

Europska komisija objavila je u ponedjeljak 4. prosinca dokument o europskoj politici dobrosusjedstva. Europska politika dobrosusjedstva obuhvaća istočnoeuropske zemlje poput Ukrajine i Moldove i zemlje južnog i istočnog Mediterana. Godine 2004. ova politika EU-a proširena je na Armeniju, Azerbajdžan i Gruziju, dok odnosi s Rusijom potpadaju pod posebno strateško partnerstvo.  


Dokumenta EK-a 'Jačanje europske politike dobrosusjedstva', daje pregled provedbe prvih 18 mjeseci pristupa prema zemljama koje su uključene u o europskoj politici dobrosusjedstva. U dokumentu se predlaže jačanje ekonomske i trgovinske integracije tih zemalja s Europskom unijom, značajno poboljšanje procedure dobivanja viza za određene skupine posjetitelja, jačanje političke suradnje, jačanje suradnje na području energetike te aktivnija uloga Unije u rješavanju sukoba u regiji.  


Politikom dobrosusjedstva EU želi na svojim granicama sačuvati stabilnost i mogućnost suradnje na svim područjima, prije svega energetskom. Iz te politike isključene su zemlje kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje za članstvo, koje EU tretira u sklopu svoje politike proširenja. Za razdoblje od 2007. do 2013. predviđeni proračun za zemlje uključene u europsku politiku dobrosusjedstva je 12 milijardi eura, 32 posto više nego u prošlom proračunskom razdoblju.

 


Više o tome:

Europska komisija: Strengthening the European Neighbourhood Policy