naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Novi program zapošljavanja i socijalne solidarnosti - PROGRESS

Europska komisija je u utorak, 5. prosinca predstavila novi integrirani program za zapošljavanje i socijalnu solidarnost u Europskoj uniji s proračunom većim od 700 milijuna eura za razdoblje od 2007. do 2013.

Programom PROGRESS poduprijet će se ciljevi utvrđeni u Socijalnoj agendi i doprinijeti široj strategiji Europske unije za stvaranje novih radnih mjesta i poticanje rasta. Program će financirati studije, uzajamno učenje i kampanje kako bi se podigla razina svjesnosti i poduprlo ključne aktere u pet širokih područja: zapošljavanju, socijalna uključenost, uvjeti rada, jednakosti među spolova te rješavanju pitanja diskriminacije. Cilj ovog programa je unaprijediti EU potrošnju na socijalne i politike zapošljavanja  uz istodobno poboljšanje njezine transparentnosti i koherentnosti kao cjeline.

"Ovaj program pomoći će ostvarivanju ambicija Europske unije vezanih uz omogućavanje pristupa radu i pružanje jednakih mogućnosti za sve. PROGRESS nam daje alate potrebne kako bi se bolje predviđalo i odgovorilo na izazove s kojima se suočava Europska unija i to kroz zajednički rad s nacionalnim vladama i našim partnerima u civilnom društvu ", naglasio je Vladimir Špidla, povjerenik Europske unije za zapošljavanje, socijalna pitanja i jednake mogućnosti.

Novi program, s kojim se planira započeti u 2007,  preuzet će i razvijati aktivnosti s kojima se već započelo u sklopu četiri aktualna EU programa djelovanja koja završavaju 2006., a pokrivaju aktivnosti u borbi protiv diskriminacije, za jednakost muškaraca i žena, mjere zapošljavanja i borbu protiv socijalnog isključivanja.

 

Više o tome:

  • RAPID: New employment and social programme aims for PROGRESS