naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ministri dogovorili širenje Schengena

Europska unija ukinut će granične kontrole na kopnu i moru sa svojim novim članicama 31. prosinca 2007., a provjere u zračnim lukama u ožujku 2008., pod uvjetom da one budu ispunjavale sigurnosne i tehničke kriterije, dogovorili su u utorak, 5. prosinca 2006 europski ministri unutarnjih poslova u Bruxelles-u.

Područje bez graničnih kontrola, tzv. schengenska zone tako bi prekrivalo područje 23 države, uključujući Norvešku i Island.

U posljednje vrijeme govorilo se da bi zbog kašnjenja u uspostavi baze podataka SIS II proširenje Schengena na 10 novih država koje su se Uniji priključile 2004. moglo biti pomaknuto s ranije predviđenog listopada 2007. čak možda na početak 2009. Međutim, pod pritiskom novih država članica, koje su se žalile da su lišene prava koje imaju starije članice, ministri su se dogovorili oko ranijeg datuma.

Kako bi kontrole mogle biti ukinute na vrijeme, nove članice morat će dokazati da su njihove granice sa državama koje nisu članice EU sigurne i tehnički spremne na uključivanje u postojeću bazu podataka, jer razina granične kontrole u pojedinim zemljama članicama ima utjecaj na cijelo schengensko područje.

Vijeće je zaključilo da se definira krajnji datum integriranja granične uprave a najvažniji dio toga je granična kontrola koja se odnosi na Pravilnik o kretanju osoba preko granice (the Schengen Borders Code). Osim toga, Europska agencija za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama država članica EU (FRONTEX) trebala bi poduzeti konkretne mjere razvoja koje bi uključivale regionalnu suradnju i daljnji razvoj SIS II, posebno na izvedbenoj razini.

Na sastanku je dano zeleno svjetlo za projekt "SIS I za sve" što praktično znači da bi sve nove članice Unije u rujnu iduće godine mogle početi s priključivanjem na postojeći informacijski sustav razmjene podataka potrebnih za uključivanje u Schengen, ne čekajući da EU dovrši novi sustav SIS II.

Zemlje članice obvezale su se jačati suradnju između policije, carine i granične policije na razini relevantnog finskog modela. Finska je stekla praktično iskustvo u graničnoj kontroli tijekom niza godina te je značajno pridonijela razvoju SIS-a

Konačna odluka o proširenju Schengena bit će donijeta u rujnu sljedeće godine, nakon testiranja sustava, ali razvoj projekta SIS II ostaje i dalje prioritet jer se on ne razvija zbog novih članica nego zbog sigurnosti upravljanja informacijama.

 

Više o tome:

  • Finsko predsjedništvo: Council adopted the EU border management strategy on 5 December
  • Finsko predsjedništvo: Internal border controls to be lifted between the new and old Member States as of 31 December 2007 and 29 March 2008 
  • EurActiv: Schengen enlargement tabled for end of 2007