naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Slovenija predlaže rješenje za Hrvatsku nakon Schengena

Slovenski ministar unutarnjih poslova Dragutin Mate izjavio je u utorak, 5. prosinca u Bruxelles da bi se hrvatskim državljanima koji budu ulazili u Sloveniju nakon što ona postane dijelom Schengenskog prostora utiskivao žig na poseban list papira iz kojega bi se vidjelo kad su i gdje ušli u europsko područje bez unutarnjih granica. Utiskivanjem žiga na poseban list papira, a ne u putovnicu, omogućilo bi hrvatskim državljanima da u Sloveniju i dalje mogu ulaziti s osobnom iskaznicom.

Međutim to nije samo pitanje Slovenije, nego i Mađarske i Italije, koje s Hrvatskom imaju identični bilateralni sporazum o ulasku na osnovi osobne iskaznice, izjavio je ministar Mate nakon susreta s europskim povjerenikom za pravosuđe i unutarnje poslove Francom Frattinijem.

Prema riječima slovenskog ministra, spomenuto rješenje je moguće, a moguća je i alternativa da Italija, Mađarska i Slovenija s Hrvatskom sklope dogovor koji bi se zasnivao na jednakovrijednim principima rješenja tog pitanja za njihove državljane.

Frattini je nakon susreta s Mateom rekao da će se razgovori o tome nastaviti i da Mateov prijedlog ne može komentirati jer o tome još nije razgovarao s talijanskim ministrom unutarnjih poslova Giulianom Amatom.

Hina