naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Nevladine organizacije upozoravaju na manjkavosti politike EU prema migrantima

Kao odgovor na nedavno objavljena dva dokumenta Europske komisije na temu globalnog pristupa migracijama i potrebama oštrijih mjera upravljanja južnim morskim granicama EU, Europsko vijeće za izbjeglice i prognanike  (European Council on Refugees and Exiles - ECRE) upozorilo je na niz poteškoća s kojima s izbjeglice suočavaju u nastojanjima da dospiju u Europsku uniju.

Na sastanku Vijeća ministara pravosuđa i unutarnjih poslova održanom  5. prosinca u Bruxellesu istaknuto je da EU još uvijek smatra prioritetom jačanje partnerstva s trećim zemljama u području azila i migracija. Ipak, navodeći primjer afričkih zračnih i morskih luka, generalni tajnik ECRE-a, Bjarte Vandvik, ukazao je da se vanjske granice EU sve više pretvaraju u nepremostive tvrđave pred kojima izbjeglice i dalje umiru u pokušajima da se domognu europskog kopna. Odnedavno proširena zajednička pomorska patrola EU nastoji poboljšavati mjere pravodobnog hvatanja, ali i spašavanja ilegalnih imigranata u moru, ali primjerice još uvijek nisu odgovarajuće riješena pitanja zaštite identiteta i prikladnog tretmana izbjeglica sa spašenih brodova.

ECRE ističe da bi globalni pristup migracijama trebao podrazumijevati viši stupanj zaštite prava izbjeglica i poštivanja ljudskih prava u EU. Pritom se misli na sveobuhvatna rješenja za afričke i druge izbjeglice koja ne uključuje samo osiguranje povratka u zemlju, nego i lokalnu integraciju i zbrinjavanje u europskoj državi primateljici, te, za one najugroženije, i pravo na traženje azila.

 

Više o tome:

  • EurActiv: Migration proposals 'flawed', NGO warns
  • Finsko predsjedništvo: EU should place particular emphasis on the management of migration flows
  • Europsko vijeće za izbjeglice i prognanike: ECRE statement at EU-Africa Conference