naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Barroso upozorio Hrvatsku da ne poduzima jednostrane mjere u vezi s proglašenjem ZERP-a

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso upozorio je u srijedu, 6. prosinca u Bruxellesu Hrvatsku da ne poduzima jednostrane mjere u vezi s proglašenjem Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP).

Predsjednik EK Barroso je u srijedu u Bruxellesu razgovarao s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem i iznio mu stajalište Europske komisije o Zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu.

Komisija očekuje da se Hrvatska kao vjerodostojna zemlja kandidat pridržava svojih obveza preuzetih na početku pregovora i da ne poduzima jednostrane mjere u pogledu ZERP-a. Barroso je rekao da su regionalna suradnja i dobrosusjedski odnosi važni te da je zatražio da Hrvatska uloži maksimalne napore na rješavanju svih pitanja sa susjedima, posebice kada je riječ o granicama.

Barroso je izjavio da će 2007. godina bit presudna za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, te da je od brzine samog procesa važnija njegova kvaliteta. Tijekom protekle godine Hrvatska je poduzela važne korake, što se tiče približavanja Unije i usklađivanja zakonodavstva, a sada je važno uspostaviti konkurentno gospodarstvo i dalje provoditi reforme, te će u sklopu toga 2007. biti presudna godina, naglasio je Barroso.

Vezano uz najnoviji razvoj događaja oko ZERP-a premijer Ivo Sanader kazao je da namjerava Europskoj komisiji poslati prosvjed. Sanader je naglasio da smatra šefa Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincenta Degerta odgovornim što povjerenik za proširenje Olli Rehn o slučaju ZERP nije dobro informiran. Premjer je naglasio da Hrvatska ima dobar odnos s povjerenikom Rehnom, predsjednikom Europske komisije Barrosom, cijelom Europskom komisijom kao i s Degertom, ali ocjenjuje da su u ovom slučaju na pogrešan način interpretirane odluke Sabora.

Delegacija Europske komisije u Hrvatskoj u utorak je priopćila da bi jednostranim aktiviranjem ZERP-a, Hrvatska naškodila vlastitoj vjerodostojnosti pouzdanog partnera u regiji.

Premijer Sanader je ponovio da Hrvatska ima autonomno pravo proglasiti ZERP, te da ne postoji nikakav trojni sporazum sa Slovenijom i Italijom. Prema njegovoj ocjeni posrijedi je činjenica da je Hrvatski sabor donio odluku koja je u njegovoj ovlasti, te da je tu odluku u lipnju 2004. promijenio izuzevši zemlje članice Europske unije za vrijeme dok ne završe pregovori.

Premijer je najavio da će Vlada u četvrtak uputiti Hrvatskom saboru izmjene odluke o ZERP-u.

U tim izmjenama stoje zoniranje Jadrana kako bi se sačuvao ribolovni pojas u smislu biološke zaštite riba, te donošenje odredaba sukladno kojima neće biti diskriminacije prema hrvatskim ribarima.

Hina