naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
20 godina ERASMUS programa

 

Jose Manuel Barroso, predsjednik Europske komisije i Jan Figel, povjerenik za obrazovanje, osposobljavanje, kulturu i višejezičnost u četvrtak, 7. prosinca u Bruxellesusu pozdravili ERASMUS program, ističući ključnu ulogu ovog programa u modernizaciji europskog visokog obrazovanja.

ERASMUS, obrazovni program Europske unije za promicanje mobilnosti europskih studenata i profesora koji iduće godine slavi 20 godina postojanja, svojim sadržajem nadilazi klasične obrazovne programe. Riječ je o programu koji mnogim europskim sveučilišnim studentima pruža priliku da prvi put žive u nekoj stranoj zemlji, te je samim tim postao socijalni i kulturni fenomen. Program pokazuje što se može postići koordiniranom europskom akcijom na području obrazovanja, te kao takav najavljuje uspjeh nedavno predloženog Europskog instituta za tehnologiju, rekao je Barroso, otvarajući proslavu  20. rođendana ERASMUS programa.

Jan Figel istaknuo je kako je ERASMUS ključni čimbenik u internacionalizaciji i 'europeizaciji' visokog obrazovanja u Europskoj uniji. Povjerenik za obrazovanje naglasio je da su mjeseci provedeni u inozemstvu velika prekretnica u životu tisuća polaznika,  te da 80% polaznika čine pojedinci koji prvi u svojim obiteljima studiraju u inozemstvu. Naglašavajući kako su današnje ERASMUS stipendije niske, Figel je pozvao države članice da podupru ovaj program.

Prema podacima Europske komisije, u prvoj je godini djelovanja (1987.) program ERASMUS obuhvatio je 3.244 studenta, dok se u 2005. ta brojka popela na 144.032 studenata ili gotovo 1% europske studentske populacije. Udio sveučilišnih profesora nešto je veći, te on u 2005. iznosi 1,9% ukupne populacije profesora u Europi ili 20. 877 ljudi.

U zadnjih 20 godina stipendije je dobilo više od milijun i pol studenata, od čega su 60% bile žene. Cilj Europske komisije je doseći brojku od tri milijuna studenata do 2012. godine.

Program ERASMUS ima dvije ključne značajke koje ga razlikuju od drugih obrazovnih programa Europske unije:

- sudjelovanje u ERASMUS-u može biti ključno u traženju zaposlenja jer poslodavac vrijeme provedeno u inozemstvu smatra od iznimne važnosti za iskustvo pojedinca

- ERASMUS je bio i ostao pokretač promjena u visokom obrazovanju Europske unije

 

Više o tome: