naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najave i događanja
Okrugli stol o ulozi EU u reformi sigurnosnog sektora država Zapadnog Balkana

U organizaciji Instituta za međunarodne odnose iz Zagreba (IMO) i Centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga iz Geneve (DCAF) u petak 8. prosinca 2006. u zagrebačkom hotelu Dubrovnik održava se međunarodni okrugli stol “Poboljšanje upravljanja sigurnosnim sektorom kroz reformu sigurnosnog sektora na području Zapadnog Balkana: uloga Europske unije”. Okrugli stol okuplja stručnjake iz IMO-a, DCAF-a, predstavnike institucija Europske unije, te predstavnike državne uprave iz nekoliko europskih država.  

Kimmo Lähdevirta, direktor Odjela za sigurnosnu politiku Ministarstva vanjskih poslova Finske, te Pjer Šimunović, pomoćnik ministra u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija RH.

Prva sesija skupa naslovljena “Uloga upravljanja sigurnosnim sektorom unutar Strategije proširenja EU”, nastojati će razjasniti očekivanja i zahtjeve Europske unije glede upravljanja sigurnosnim sektorom u državama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama. Izlaganja u sklopu ove sesije održati će Hervé Bougé iz Europske komisije, Opća uprava za proširenje, te David Law iz DCAF-a.

Druga sesija “Potpora EU u reformi sigurnosnog sektora: pojam i praksa”, baviti će se implikacijama dokumenta “EU okvir za politiku reforme sigurnosnog sektora” koji je finaliziran tijekom veljače 2006. Izlaganja u ovom dijelu skupa održati će Wolfgang Wosolsobe iz Europske komisije, Opća uprava za sigurnosnu politiku, te Christophe Deherre, iz organizacije Civil-Military Cell.

Posljednja sesija “Prioriteti reforme sigurnosnog sektora u državama Zapadnog Balkana: pomoć iz Europske unije” rezervirana je za najveći broj izlaganja. Iznoseći stajališta država iz regije Zapadnog Balkana sesija će nastojati doprinijeti tekućem dijalogu o smjerovima reformi sigurnosnog sektora, te o pomoći koja se u te svrhe može očekivati od Europske unije.

Izlaganja će u sklopu treće sesije održati: Filip Dragović, pomoćnik ministra u Ministarstvu unutarnjih poslova RH, Leonard Demi, albanski parlamentarni zastupnik, Nedžad Hadžimusić, pomoćnik ministra u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, Trpe Stojanovski, pomoćnik ministra u Ministarstvu unutarnjih poslova BJR Makeonije, Nataša Popović, savjetnica u Ministarstvu vanjskih poslova Crne gore, te Zvonko Obradović, državni tajnik u Ministarstvu obrane Srbije.

Temeljem izlaganja i očekivane iscrpene rasprave biti će doneseni zaključci koje će na samom kraju okruglog stola prezentirati: Gregor Zore iz DCAF-a, Vlatko Cvrtila, savjetnik za obranu u Kabinetu predsjednika RH, te Karsten Geier, savjetnik u Stalnom predstavništvu Njemačke pri EU.

Program okruglog stola