naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatska u ponedjeljak otvara i privremeno zatvara pregovore o obrazovanju i kulturi

Veleposlanici zemalja članica EU-a usvojili su u četvrtak 7. prosinca 2006. zajedničku pregovaračku poziciju za otvaranje pregovora s Hrvatskom o poglavlju Obrazovanje i kultura, obavijestilo je finsko predsjedništvo.

Hrvatska će tako u ponedjeljak otvoriti i privremeno zatvoriti  pregovore o tom poglavlju. To je drugo poglavlje koje Hrvatska otvara i privremeno zatvara. Tijekom austrijskog predsjedanja 12. lipnja ove godine Hrvatska je otvorila i privremeno zatvorila pregovore o poglavlju Znanost i istraživanje.

Na poglavlju Obrazovanje i kultura konačno se razdvaja pristupni proces između Hrvatske i Turske. Veleposlanici zemalja članica EU-a (COREPER) nisu ni raspravljali o zajedničkoj pregovaračkoj poziciji EU-a o tom poglavlju za pregovore s Turskom.

Obrazovanje i kultura u nadležnosti su nacionalnih država. Europska unija nema zajedničku obrazovnu politiku, a njezina se uloga svodi na to da stvori sustav suradnje između država članica. Prema načelu supsidijarnosti, svaka država članica zadržava punu odgovornost za sadržaj i kvalitetu svog obrazovnog sustava.

U pravnoj stečevini EU-a postoji direktiva o obrazovanju djece radnika migranata iz članica EU-a, koju će Hrvatska trebati inkorporirati u svoje zakonodavstvo do stupanja u članstvo.

 

                                                                                                                                                             Hina