naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Vijeće EU-a o roamingu, liberalizaciji poštanskih usluga i Galileo-u

Ministri Europske unije zaduženi za promet, telekomunikacije i energetiku u ponedjeljak 11. i utorak 12. prosinca u Bruxellesu raspravljat će o smanjivanju cijena roaminga, liberalizaciji poštanskih usluga, te europskom sustavu za satelitsku navigaciju GALILEO. 


Ministre za telekomunikacije 25 zemalja članica EU-a očekuju teški pregovori o smanjivanju cijena roaminga koje su i do šest puta veće od cijena poziva u nacionalnim mobilnim režama i za četverominutni razgovor mogu iznositi više od 12 eura. Ministri će raspravljati o prijedlogu Europske komisije iz srpnja po kojem bi se cijene roaminga trebale smanjiti za više od polovice. 


Europski građani trenutačno plaćaju prosječno četiri do šest eura za razgovor u roamingu u trajanju od četiri minute, a u nekim slučajevima cijene roaminga za takve pozive prelaze i 12 eura. Bruxelles tvrdi da je bio prisiljen intervenirati nakon što su operateri ignorirali pozive da to učine sami, a u tome ima podršku i velike većine europskih građana.

EU bi trebala uskoro postići i politički dogovor o prijedlogu direktive o liberalizaciji poštanskih usluga koje se odnose na promet obične pošte. Poštanske usluge u EU već su djelomično liberalizirane dvjema direktivama iz 1997. i 2002. godine. No, Europska je komisija 18. listopada predstavila prijedlog direktive kojim želi dovršiti otvaranje poštanskog sektora i to liberalizacijom poštanskog prometa pismima težine do 50 grama do 2009., što je posljednje uporište tih povijesnih monopola. 


Sustav GALILEO, kojemu bi EU trebala izabrati sjedište, operativan bi trebao biti do 2011., a otvara mogućnost za razvoj nove generacije usluga u čitavom nizu sektora kao što su promet, telekomunikacije, poljoprivreda ili ribarstvo. GALILEO će se sastojati od tridesetak satelita i označiti kraj ovisnosti Europe o američkom GPS-u. 


Hina

Više o tome:

  • Finsko EU predsjedništvo: Transport, Telecommunications and Energy Council
  • EUobserver: EU to choose Galileo seat despite technical delays