naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija pokrenula novi program stipendija izvan EU-a

Europska komisija pokrenula je u ponedjeljak 11. prosinca novi program stipendiranja studenata pod nazivom "Erasmus Mundus External Co-operation Window". Program je namijenjan studentima iz zemalja koje su uključene u europsku politiku dobrosusjedstva, odnosno Ukrajini, Bjerorusiji te zemljama na Bliskom istoku i Kavkazu, zatim Rusiji i zemljama Centralne Azije, Iraku, Iranu i Jemenu. 

Prvi natječaj bit će objavljen prije kraja 2006., a na temelju njega dodijelit će se 1.300 stipendija od kojih će 110 ići u Iran, Irak i Jemen. Ove stipendije olakšat će mobilnost studenata uključenih u diplomske, poslijediplomske, doktorske i poslijedoktorske studije između ovih zemalja i Europske unije, te razmjenu akademskog osoblja radi usavršavanja i istraživanja.  

Program stipendiranja će započeti s akademskom godinom 2007/08. a trajanje stipendija je od tri mjeseca do tri godine. Stipendije će zajednički financirati Europska unije i sveučilišta trećih zemlja  čime se promoviraju trajne institucionalne veze.                        

Povjerenica Europske komisije za vanjske odnose i dobrosusjedsku politiku Benita Ferrero-Waldner izjavila je kako stipendije poput ovih doprinose razvoju partnerskih odnosa te su izvrstan način jačanja dubljeg razumijevanja između građana Europe i njezinih susjeda. Dodala je kako je za Europsku uniju naročito važno jačanje akademske suradnje s Iranom u trenutku zategnutih odnosa ove zemlje s međunarodnom zajednicom. 


 


Više o tome:

Europska komisija: The Commission launches new scholarship scheme outside the EU