naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Danska najkonkurentnija po lisabonskim kriterijima, Hrvatska ispred Poljske

Danska u 2006. ima najkonkurentnije gospodarstvo u Europskoj uniji mjereno lisabonskim kriterijima, a Hrvatska i Turska nadmašile su Bugarsku i Rumunjsku ali i novu članicu EU Poljsku, pokazalo je izvješće Svjetskog gospodarskog foruma (WEF), objavljeno u srijedu 13. prosinca. 


Dansko je gospodarstvo najkonkurentnije u Europskoj uniji mjereno lisabonskim kriterijima, s ostvarenim rezultatom od 5,76 bodova, konstatirali su autori trećeg po redu dvogodišnjeg izvješća o provedbi lisabonskih ciljeva u EU. Drugo i treće mjesto dijele Finska i Švedska s 5,74 bodova, na četvrtom se nalazi Nizozemska s 5,59 bodova, a na petom Njemačka, s 5,53 bodova. 


U skupini novih članica Estonija (na 12. mjestu, s 4,93 bodova), Slovenija (16. mjesto, 4,44 bodova) i Mađarska (17. mjesto, 4,40 bodova) podigle su razinu konkurentnosti svog gospodarstva u odnosu na 2004., pretekavši mnoge dugogodišnje članice EU. Poljska se pak nalazi na posljednjem, 25. mjestu, s 3,76 bodova. 


Lisabonskim kriterijima ocjenjuje se napredak u provedbi ekonomskih i strukturalnih reformi usmjerenih na jačanje konkurentnosti gospodarstva EU. U prosjeku 25 člana EU ostvarila je 4,84 boda. 


Hrvatska i Turska, kao dvije zemlje-kandidati za pristup EU bez fiksiranog datuma, pretekle su u mnogim pojedinačnim kategorijama ali i po ukupnom plasmanu Bugarsku i Rumunjsku, dvije zemlje koje će pristupiti Uniji 1. siječnja 2007., ali i novu članicu EU Poljsku.  


U skupini potencijalnih zemalja članica EU-a Hrvatska se nalazi se na prvom mjestu, s 3,93 boda. Slijede Turska, s 3,92 boda, Rumunjska s 3,59, Bugarska, 3,31, Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija, 3,28 te Srbija i Crna Gora, 3,14 bodova. 


"Izvješće naznačuje da bi EU trebao usmjeriti pozornost na tri područja kako bi se približio lisabonskom cilju: mora poboljšati uvjete za poticanje inovacija, razviti snažnije informatičko društvo i stvoriti poduzetničko okruženje koje će snažnije poticati gospodarske aktivnosti privatnog sektora", istaknula je Jennifer Blake iz WEF-ove Globalne mreže za konkurentnost.  


Izvješće se temelji na konkretnim gospodarskim pokazateljima poput broja priključaka na internet i stope nezaposlenosti te podataka iz WEF-ove ankete, provedene među čelnicima kompanija iz cijelog svijeta. 


Autori su mjerili izvedbu članica EU u kategorijama informatičkog društva, inovacija te istraživanja i razvoja, liberalizacije, mrežnih industrija, financijskih usluga, poduzetništva, društvene kohezije i održivog razvoja. 


Hina

 Report: The Lisbon Review 2006 Measuring Europe’s Progress in Reform