naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski parlament usvojio REACH

Europski parlament izglasao je u srijedu 13. prosinca uredbu za reguliranje upotrebe toksičnih kemikalija na tržištu Europske unije - REACH (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals - registracija, vrednovanje i odobravanje kemikalija). REACH nalaže registraciju karakteristika oko 30 tisuća kemikalija koje se proizvode ili uvoze u Europsku uniju.  


REACH bi trebao prisiliti kompanije da dokažu da tvari u proizvodima koji se koriste u svakodnevnom životu nisu opasne po zdravlje ni po okoliš. Sve kemikalije moraju biti registrirane do 2018. godine pri središnjoj europskoj agenciji koja će se ustanoviti u Helsinkiju. 

REACH je jedan od najopsežnijih zakonodavnih akata koji je Europska unija ikada donijela, a trebao bi objediniti 40 postojećih zakonskih tekstova. REACH bi trebao stupiti na snagu 1. lipnja sljedeće godine. Usvajanje REACH-a uslijedilo je nakon višegodišnje debate između predstavnika industrije i organizacija za zaštitu okoliša. Za usvajanje kompromisnog paketa mjera kojeg su dogovorili ministri Europske unije izjasnila su se 529 europska parlamentarca, dok ih je 98 glasovalo protiv, a 24 bilo suzdržano. 

Predsjednik Europskog parlamenta Josep Borrell izjavio je kako će REACH osigurati zaštitu potrošača i okoliša uz istodobno očuvanje konkurentnosti kemijske industrije Europske unije.  

 

Više o tome:

  • Europski parlament: Parliament adopts REACH - new EU chemicals legislation and new chemicals agency
  • Europska komisija: REACH: Commission welcomes European Parliament vote on new EU chemicals legislation